Spanje

Cava Naveran

Cavas Naveran werd in 1984 opgericht door de huidige eigenaar Michel Gillieron, Finca M & R Gillieron, Torrelavit, Barcelona. Michel startte dit familiebedrijf met respect voor traditie en ambacht. Ze streven naar innovatie en een voortdurende zoektocht naar de hoogste kwaliteit en wordt in vele top-restaurants in Barcelona als de referentie beschouwd. Het domein heeft 100 Ha wijngaarden, gelegen in het centrum van de regio l’alt Penedès. Cavas Naveran won verschillende prijzen waaronder de Beste Rosé Cava voor hun Perles Roses.

Wijnen (12)  Wijnbouwerspagina

Cava Ludens

Cava Ludens is ondertussen een fenomeen geworden. En dat is volledig terecht. Cava Ludens laat tafels feesten, maakt sfeer bij het aperitief en laat de ‘portemonnee’ niet leeg achter. Maura maakt haar Cava op een erg klassieke manier waarbij er erg veel aandacht wordt geschonken aan manuele handelingen. Zo wordt de método tradicional volledig met de hand toegepast.

Wijnen (2)

Dona Dolça

De productie wordt geleid door een team van oenologen onder de leiding van Dr. Vicente Riera Balbastre. Deze wist de kwaliteit van de productie zo op te drijven dat er zelfs enkele medailles konden behaald worden, waaronder op Vinexpo, Bordeaux. Voor een Valenciaanse bodega geen sinecure !

Wijnen (1)

Querena

Querena is één van de cava’s die gemaakt worden door Cava’s Uveste. Dit ambitieus wijndomein vindt zijn oorsprong in 2007 in de streek van Requena. Het is de overgang van de kuststreek rond Valencia naar de hoger gelegen centrale plateaus van Spanje. De wijngaarden liggen hier tussen de 550-750m hoogte waardoor ze profiteren van sterke afkoeling tijdens de winter en tijdens de nacht. Dit maakt dat een zo zuidelijk gelegen wijnstreek toch ideaal kan zijn voor de productie van schuimwijnen. Van in het begin werd kwaliteit vooropgesteld en werd er gegaan voor biologisch verantwoorde wijnen waarbij klimaat en ecologie hoog in het vaandel staan geschreven. De kelders zijn dan ook volledig in de rotsen uitgehouwen, er wordt gewerkt met natuurvriendelijke materialen zoals grote amforen waar de wijn in fermenteert, zonnepanelen die het grootste deel van het jaar volledig zelf het energieverbruik dekken enz. Het grootste deel van de wijngaarden is dan ook nu al ecologisch gecertificeerd en de bedoeling is dat dit voor 100% wordt bewerkstelligd. Ondanks zijn jonge leeftijd staat Cava’s Uveste dan ook garant voor kwaliteitsvolle schuimwijnen en werden ze ondertussen al meermaals bekroond, zowel in Spanje als internationaal.

Wijnen (2)

Bella Mistala

De wijngaarden van Cava Bella Mistala zijn gelegen in de hooglanden van Valencia, Requena. De meeste cava’s komen uit de Penedès maar hier op deze hoogvlakte kan de temperatuur ’s nachts en in de winter serieus zakken. De koude is echter een garantie voor frisse en levendige schuimwijnen wat geen vanzelfsprekendheid is in een land als Spanje. Bovendien worden de wijngaarden hier volledig ecologisch bewerkt en wordt er meer gebruik gemaakt van een druif als Chardonnay die op deze hoogte de wijn de nodige structuur en frisse citrusaccenten meegeeft aan de klassieke Macabeo. Het wijndomein begon pas in 2007 en is dus voorzien van alle moderne vereisten om karaktervolle en spannende schuimwijnen te maken. In tegenstelling tot de grote meerderheid van de cava’s wordt hier dus wel vol op kwaliteit ingezet wat hen in hun korte bestaan al de nodige prijzen bezorgde in nationale en internationale competities en tastings.

Wijnen (1)

Celler Piñol

Celler Piñol is een van de meest gerenommeerde domeinen uit de streek. Hun wijnen worden dan ook internationaal zeer geapprecieerd en hoog aangeschreven in verschillende vooraanstaande wijnmagazines. Voor Celler Piñol staat wijn gelijk met familie. Heel hun structuur en organisatie is gestoeld op een familiale vertrouwensband. De wijnen zelf zijn dan ook hun grootouders, ouders, broers of zussen en worden dikwijls aan hen opgedragen. Ook in de kelder, waar een artisanale geest gecombineerd wordt met de meest moderne technieken, wordt dit doorgetrokken met veel respect voor traditie en het natuurlijke proces van wijn maken. Elke wijngaard wordt bekeken als een apart microklimaat die veel individuele aandacht verdient en met veel respect voor de natuur verkregen wordt. De wijnen zijn dan ook allemaal biologisch geproduceerd maar wel niet elke wijngaard is ook zo gecertificeerd. Elk deeltje van het wijnproces wordt hier uiterst zorgvuldig ingevuld teneinde op het laatst het allerbeste uit iedere cuvée te hebben gehaald.

Wijnen (10)

Bodegas As Laxas

De geschiedenis van Bodegas As Laxas gaat terug tot in 1975 toen de Simon Ferro familie hun eerste oogst begon. Het wijnhuis is gelegen in een vallei van de Rio Miño in het dorp Arb. Hun wijngaarden zijn meer dan 30 jaar oud en zijn gelegen op granietterrassen gericht naar het zuiden tussen de 150 en 200 meter boven de zeespiegel. De wijngaarden genieten van een uitzonderlijk microklimaat gekenmerkt door milde temperaturen. Dit microklimaat is ideaal voor het rijpingsproces dat zorgt voor hogere suikergehaltes en een lagere zuurgraad. As Laxas was één van de eerste wijngaarden in de Rias Baixas, nog voor dat ze een Denominación de Origen hadden en in 1986 lid van de Regulation Council waren. Ontdek de enige Albarino met 7 opeenvolgende jaren wijnscores met meer dan 90 punten!

Wijnen (4)

Alex

Alex is gelegen in Corella, het noorden van Spanje tussen Pamplona en Zaragoza. Vinédos de Calidad, is de vrucht van een honderdjarige wijnbouwtraditie, vertegenwoordigd door Javier Cantarero. De naam wordt uitsluitend gebruikt voor een beperkte productie van de hoogste kwaliteitswijnen - een term die ze graag gebruiken om aan te tonen dat men op een hedendaagse manier aan wijnbouw doet. Kortom de wijnen van Alex hebben een persoonlijke stijl, een moderne vinificatie en een opmerkelijke volheid.

Wijnen (3)

Castillo de Enériz

Castillo de Eneriz. Dit jonge en ambitieuze wijndomein ligt in Navarra, net op de grens met Rioja, wat maakt dat ze een stijl en kwaliteit aanhouden die mee kan met de betere Rioja’s doch met een interessant ‘Navarra’ prijskaartje. Het is een modern en super geëquipeerd wijnhuis dat met de nieuwste technieken gaat voor moderne en zuivere wijnen waarbij traditie en typiciteit niet uit het oog verloren worden. Wijnmaker, Borja Ripa, maakt van elke wijn, ongeacht prijs en prestige, een heerlijke smaakervaring die perfect beantwoordt aan de hedendaagse vraag, van de occasionele wijndrinker tot de gepassioneerde wijnliefhebber. Motivatie en hoop maken de droom van deze bodega waar. De wijngaarden zijn gelegen in de 3 van de 5 subregio's van de D.O. Navarra met verschillende ondergronden en oriëntaties. Een verrassing van formaat. De high-tech en modern gebouwde bodega bevindt zich in Enériz een dorp op een boogscheut van Pamplona.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

La Sirena

Na een vruchtbare samenwerking van verscheidene jaren stelden wij als Het Wijnhuis de vraag aan de mensen van Manzanos Wines (Finca Manzanos, Castillo de Eneriz) om voor ons 2 op maat gemaakte wijnen te creëren (rood en wit) die voldeden aan enkele op het eerste zicht voor de hand liggende vereisten. Een eerlijk, vlot, hoog kwalitatief en eenvoudigweg lekker karakter koppelen aan een meer dan interessante prijs waarbij vooral de eerste 4 kwaliteiten niet uit het oog mochten worden verloren. Een uitdaging die Borja Ripa, de wijnmaker, met graagte aannam. We wisten al dat Borja het ongelofelijke talent bezit om met zijn wijnen keer op keer een uitgebreid wijnpubliek aan te spreken maar met La Sirena laat hij nog maar eens zien dat hij als geen ander de smaak van de mensen weet te vatten in 2 flesjes simpele maar heerlijke wijn die amper schade achterlaten in de portefeuille en die ook ons nog steeds met verbazing en veel bewondering instemmend ja doen knikken. Kom even testen of ook u aan de lokroep van de zeemeermin kan weerstaan!

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

Sendero Royal

Sendero Royal is gelegen in Aldeanueva de Ebro, een klein dorpje in Rioja Baja. Overtuigd van de intrinsieke kwaliteit van het domein en zijn wijngaarden besloot Gonzalo Ruiz Pastor de productie in eigen handen te nemen en zijn druiven niet meer te verkopen aan andere wijnboeren of Bodegas. Er werd een moderne kelder en wijnmakerij aangebouwd en met behulp van buurman en oenoloog Rodriguez werd een smakelijk en hedendaags gamma aan wijnen gecreëerd. Ze beantwoorden volledig aan de hedendaagse noden en kwaliteitsnormen. Geen oubollige met hout kapot geslagen wijnen maar mooi onderbouwde en evenwichtige wijnen die, zonder de eigenheid en typiciteit van Rioja te verloochenen, ook internationaal hun mannetje staan. Zijn wijngaarden zijn ook iets hoger gelegen dan gemiddeld in Rioja Baja en behoren tot de beste van de regio.

Wijnen (6)  Wijnbouwerspagina

Rioja Medrano Irazu

Dit wijnhuis, gerund door de Familie Medrano, werd opgericht in 1984 door Luis Medrano. Bodegas Medrano Irazu produceerde zijn eerste wijnen in 1985. Hun doel is de beste Rioja te produceren. In ieder stadium gebruiken ze de beste mensen en de beste technieken. In 2001 nam zijn zoon het bedrijf over, die met de overname een heel nieuw elan aan het bedrijf gaf.

Wijnen (6)

Cueva de Lobos

Cuevas de Lobos maakt gebruik van zorgvuldig geselecteerde druiven van oude wijnstokken, met name de inheemse Tempranillo-druif. Ze hechten veel waarde aan duurzaamheid en werken volgens traditionele wijnbouwpraktijken om de unieke eigenschappen van het terroir tot uiting te laten komen. De wijnen van Cuevas de Lobos worden gekenmerkt door hun diepe kleur, rijke aroma's en complexe smaken. Ze streven naar balans en elegantie in hun wijnen, waarbij de invloed van het eikenhout subtiel en harmonieus wordt geïntegreerd. De rode wijnen van Cuevas de Lobos zijn vaak stevig en krachtig, met rijpe fruittonen, kruidige nuances en zijdezachte tannines. Terwijl de witte en rosé wijnen, elegant en superlekker om te drinken. Het wijnhuis Cuevas de Lobos heeft een groeiende reputatie verdiend onder wijnliefhebbers en experts vanwege hun toewijding aan kwaliteit en vakmanschap. Hun wijnen belichamen de passie en het potentieel van de Rioja-regio en zijn een genot om te ontdekken en te proeven.

Wijnen (4)

Viuda Negra

Javier is de 5e generatie van een familie van wijnmakers uit Laguardia, één van de meest gepriviligeerde plaatsen in Rioja Alavesa. Hij was pas 17 toen hij zijn 1e zelf geproduceerde wijn in de kelders van zijn vader realiseerde. In 2013 besliste hij om een eigen project op te starten, Bodegas Javier San Pedro Ortega. Zijn wijnen zijn opgedeeld in 3 verschillende families. De Viuda Negra (Zwarte weduwe) wijnen komen van oude wijngaarden uit Rioja Alavesa waarbij de strengste normen gelden en de hoogste kwaliteit wordt beoogd. Met uitsluitend moderne en kwaliteitsvolle wijnen in gedachte maakt Javier zich volledig los van de klassieke (ver)oude(rde) Rioja stijl. Zijn wijnen zijn juweeltjes die een enorme klasse en drinkplezier garanderen. Een van de rijzende sterren in de wereld van de topwijnen!

Wijnen (6)

2 Kisses

Zoals bij ons in België 3 kussen gewoon zijn kent men in Spanje slechts 2 kussen ter begroeting onder vrienden of andere waardevolle relaties. 2 Kisses is een directe verwelkoming met een uitzonderlijke Rioja. Het zijn 2 topwijnen van Viñedos Real Rubio. Na meer dan 100 jaar ervaring in de wijnbouw besloot de huidige generatie in 2004 niet enkel de druiventeelt maar ook het volledige productieproces in eigen handen te nemen. Van bij de start was de ambitie meer dan vooruitstrevend. Een kreatief, uniek en vernieuwend imago in een verouderde appellatie als Rioja … Anders maar absolute top! Beantwoordend aan alle hedendaagse vereisten waarbij een zo natuurlijk mogelijke benadering en een minimale interventie centraal staan. De wijngaarden situeren zich meer dan 350 m boven het zeeniveau en behoren tot de beste van Rioja en op de beste ondergrond van Rioja. Ook het wijnmakersteam onderscheidt zich in dezelfde zin. Met een minimalistische presentatie maximale kwaliteit presenteren. 2 Kisses staat voor een warme begroeting, een innige verwelkoming met een nieuw en innovatief Rioja.

Wijnen (2)

Barcolobo

Barcolobo is een uniek wijnproject dat volledig voldoet aan de eisen van het moderne wijn maken. In samenwerking met de wijnuniversiteit van Leon werd deze locatie uitgebouwd tot een oase van natuurvriendelijke wijnbouw. “La Rinconada” betekent letterlijk “afgebocht gebied”. De Duero maakt hier een grote bocht en creëert zo een natuurgebied dat naast een unieke flora en fauna dus ook een volledig natuurvriendelijk wijndomein huisvest. Er worden geen chemische sproei- of meststoffen gebruikt en het gebied is compleet afgesloten van de vervuilende buitenwereld. In een straal van 10 km is er geen andere landbouw aanwezig die eventueel vervuilend zou kunnen werken. De bedoeling is dat heel het originele ecosysteem blijft behouden. In de wijngaarden zelf laten ze natuureigen onkruid en andere vegetatie gewoon staan om dit evenwicht niet te verstoren. Maar vergis u niet, de wijninstallaties en -kelders zijn supermodern en er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste methodes om een indrukwekkend en hoogkwalitatief gamma te kunnen aanbieden. “Barcolobo” een wegwijzer voor de toekomst!

Wijnen (7)  Wijnbouwerspagina

Tardencuba

José & Ramon Ramos. Hun doel is kwaliteit, geen kwantiteit. Zeer uitgesproken wijnen met een heel eigen persoonlijkheid en een exclusieve stijl zonder dat de prijs extreem is. De wijngaarden liggen tussen de 600 en 750 meter hoog, wat voor zonnige dagen maar koele nachten zorgt. De wijnbehandeling is modern en er wordt ‘s nachts geoogst. Met respect voor de tradities hoden José en Ramon pas sinds kort deze kleine wijngaard in Rueda.

Wijnen (4)

Demimo

Miguel startte in 2004 met de overname van de wijngaarden van zijn ouders. Hij is de 4e generatie van wijnmakers in de familie. De oude wijngaarden worden nog steeds gecultiveerd maar hij plantte ook nieuwe wijngaarden aan en stampte een volledig nieuwe bodega uit de grond voorzien van de modernste technieken om hoog kwalitatieve wijnen te produceren. Dit is de meest zuidwestelijke regio van Rueda. De gronden zijn hier zo arm en zanderig dat dit stuk zelfs grotendeels vrij bleef van Phyloxera zodat sommige oude druivelaars nog steeds op hun originele stokken staan. Hij beschikt ook over de oudste en originele klonen van Verdejo die organisch en allemaal manueel bewerkt worden. Hij gaat er dan ook prat op dat zijn Verdejo zelfs vrij goed de tand des tijd kunnen trotseren en bewijst dat ook met zijn wijnen.

Wijnen (2)  Wijnbouwerspagina

Mus

Miguel startte in 2004 met de overname van de wijngaarden van zijn ouders. Hij is de 4e generatie van wijnmakers in de familie. De oude wijngaarden worden nog steeds gecultiveerd maar hij plantte ook nieuwe wijngaarden aan en stampte een volledig nieuwe bodega uit de grond voorzien van de modernste technieken om hoog kwalitatieve wijnen te produceren. Dit is de meest zuidwestelijke regio van Rueda. De gronden zijn hier zo arm en zanderig dat dit stuk zelfs grotendeels vrij bleef van Phyloxera zodat sommige oude druivelaars nog steeds op hun originele stokken staan. Hij beschikt ook over de oudste en originele klonen van Verdejo die organisch en allemaal manueel bewerkt worden. Hij gaat er dan ook prat op dat zijn Verdejo zelfs vrij goed de tand des tijd kunnen trotseren en bewijst dat ook met zijn wijnen.

Wijnen (1)  Wijnbouwerspagina

Pandora

Deze uiterst moderne en innovatieve bodega uit Rueda blinkt uit in het combineren van oude klassieke wijnprocessen met de laatste technologische nieuwigheden op wijngebied. Ze beschikken over verschillende fermentatiekuipen, zowel in inox, hout, als cement. Ook in grootte en vorm is er een uitgebreide variatie. Dit laat toe om de kwaliteit te volgen en te verhogen op elk moment van het productieproces en voor elke variëteit en wijngaard een aparte en optimale vinificatie te bewerkstelligen. Ze hebben zelfs een ampelografische wijngaard met wel 20 verschillende druivensoorten van over de hele wereld die hen toelaat om te experimenteren en te innoveren. Bovendien beschikken ze over uiteenlopende wijngaarden en terroirs die tot de beste van Rueda behoren. De wijnen worden op hun droesem gerijpt om kwaliteit en bewaarkracht te verhogen. Door gebruik van eivormige cementen gistkuipen wordt de micro-zuurstofopname verhoogd wat de wijnen dan weer levendiger en interessanter maakt. M.a.w. Bodegas Pandora vertegenwoordigt net als in de Griekse mythologie alle verkregen deugden van de goden zoals daar zijn schoonheid, kracht, kennis, handigheid, overredingskracht … En als laatste natuurlijk: nieuwsgierigheid. Wie wil mee genieten laat deze doos van Pandora beter niet aan zich voorbij gaan!

Wijnen (3)  Wijnbouwerspagina

Coral Duero

Coral Duero werd in 2003 opgericht door Jesus Fernandez. Hij is een ‘visionair’ die zijn strepen heeft verdiend in de maritieme wereld. Door Coral Duero en meteen ook enkele van de alleroudste wijngaarden van Toro te kopen, legde hij de lat hoog met als ultieme ambitie ‘de beste wijn van Toro maken’. De meeste druivelaars staan nog op hun originele onderstokken en bleven gespaard van phylloxera. Coral verwijst naar zijn maritiem verleden en Duero is een hommage aan de gelijknamige rivier die als levensader door het onherbergzame landschap van Toro stroomt. Vrij snel kwamen de eerste bekroningen en ook Robert Parker vereerde de ‘Rompesedas’ met 93 punten. Ondertussen is Jesus met pensioen en geeft hij de fakkel door aan een jong team van talentvolle managers en wijnmakers. Zij bouwen verder op zijn droom en maken van Coral Duero een van de ultieme smaakbelevingen van de appellatie Toro.

Wijnen (7)  Wijnbouwerspagina

Viña Solorca

Viña Solorca werd in 1998 opgericht. De Bodega, die uit 100 hectare bestaat, bevindt zich in het hart van de DO Ribera del Duero appellatie. Viña Solorca produceert een 600.000 kg druiven door gebruik te maken van moderne methoden en apparatuur. Door deze technieken maken ze wijnen met een kwaliteitscertificaat. Op dit moment werken ze met Franse (25%) en Amerikaanse (75%) eiken vaten. De gemiddelde leeftijd van hun wijngaarden is 40 jaar.

Wijnen (3)

Bodegas Viña Vilano

In 1957 werd de bodega opgericht door de grootouders van Julian Pascuas Romera. Sindsdien werd er stelselmatig uitgebreid en gemoderniseerd met als ultieme doel een van de top-bodega’s van de streek te worden. Vandaag blijken ze daar bij Viña Vilano meer dan in geslaagd te zijn. Hun wijnen zijn stuk voor stuk indrukwekkende impressies van een van de meest toonaangevende regio’s van Spanje. Ze hebben er een specialiteit van gemaakt te experimenteren met verschillende soorten eiken vaten die elke wijn een typisch en uniek karakter verschaffen. Na proeven en inschatten van het verouderingspotentieel wordt beslist welke wijnen voorbestemd zijn Roble, Crianza, Reserva of Signature te worden. Op dit moment worden ook de verschillende soorten vaten geselecteerd. Franse, Amerikaanse, Centraal-Europese of Oost-Europese eik (Minder of meer getoast) geven vorm en bepalen de stijl van elke specifieke cuvée. Dit wordt vertaald in een internationale appreciatie als een van de meest bekroonde huizen van Ribera. Viña Vilano mag dan ook in geen enkele zichzelf respecterende wijnkelder ontbreken!

Wijnen (7)

Pesquera Original by Alejandro Fernandez

Alejandro Fernandez, de pionier, die in 1975 een revolutie teweegbracht in de Ribera del Duero, creërde opnieuw een stijl icoon. Samen met zijn dochter Eva produceerde hij de ORIGINAL PESQUERA van Alejandro Fernandez. Een wijn die het onmiskenbare karakter van de Tinta del Païs (Tempranillo) volgt en wijnen voortbrengt vol met zwart fruit, goed gestructureerd zijn maar zonder de hardheid van nieuw hout zoals in andere, modernere Ribera's. Op 88-jarige leeftijd en samen met zijn wijnmakersdochter Eva, blijft Alejandro Fernandez ons in vervoering brengen door de lancering van wat misschien wel de meest unieke Pesquera is van al degenen die hij heeft geproduceerd, Pesquera ORIGINAL van Alejandro Fernandez

Wijnen (1)  Wijnbouwerspagina

Joan Simó

Gerard Batllevell Simó richtte het domein op in 1999 en noemde het naar de naam van zijn grootvader. Afkomstig uit het hart van Priorat, Porrera, was de familie Simó oorspronkelijk actief in de textiel-business. Later begonnen zijn grootvader en oom wijngaarden aan te planten en te bewerken. Ze verkochten de druiven van de wijngaarden aan de coöperatieve. Wegens de bevoorrechte ligging besloot Gerard echter voor niets minder dan topkwaliteit te gaan en het volledige wijnproces zelf in handen te nemen. Alle druiven komen van de 12 ha grote wijngaard in Bellmunt del Priorat en van het 150 ha grote domein in La Garranxa (Porrera). Het doel is terroirwijnen van topniveau te produceren die perfect hun oorsprong weergeven en een belichaming zijn van het edele karakter van Priorat. Door de beperkte omvang van het domein zijn ze perfect in staat extreme aandacht te besteden aan ieder aspect van het vinificatieproces. Door die extreme toewijding, de unieke ligging en de moeilijke toegankelijkheid van de wijngaarden is het mogelijk dat de oogsttermijn bijna 2 maand in beslag neemt. Een fles wijn van Joan Simó is dan ook voor elke ware wijnliefhebber een niet te missen en te koesteren smaakervaring!

Wijnen (6)

Bodegas Rey Fernando de Castilla

"Bodegas Rey Fernando de Castilla is genoemd naar koning Fernando de Castilla die een groot deel van Andalusië veroverde in de dertiende eeuw. Hier ontdekte hij uitzonderlijke kwaliteiten gaande van de bodem tot het klimaat. Kortom, dé perfecte ingrediënten om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. Het verhaal begint bij de familie Andrada-Vanderwilde; al twee eeuwen lang zorgen ze voor de productie van druiven en het maken van wijn voor sherry. In 1972 ontwierp D. Andrada-Vanderwilde Fernando het merk “Fernando de Castilla” met als doel de beste brandy in Spanje te produceren. Later zorgden D. Fernando ook voor een unieke Pedro Ximenez Sherry Vinegar, dat door velen wordt beschouwd als de beste in Spanje! "

Wijnen (21)

UNexpected

Finca Aylés – Unexpected: Finca Aylés bevindt zich in noordoostelijk Spanje vlakbij Zaragoza en zuidoostelijk van La Rioja. De familie Ramón Reula startte het ambitieuze wijnproject op in de jaren ’80 waarbij kleine domeintjes en wijngaarden werden aangekocht om het originele en historische Finca Aylés, dat dateert van de middeleeuwen, terug in zijn oude glorie te herstellen. Ze beschikken over de allerhoogste kwalificatie die je in Spanje kan verdienen en vallen niet onder een bescherming van origine zoals in Rioja of ribera del Duero maar zijn eigenlijk een oorsprongsbenaming op zich. Dit noemen we Viños de Pago of in dit geval Pago Aylés. Zo bestaan er maar enkele in heel Spanje (15 om precies te zijn). De Finca is de grootste familiale en historische Bodega van Aragón waarbij alle wijngaarden worden bewerkt onder eco- of biolabel. Ze beschikken over een uniek en extreem landklimaat waarbij temperaturen naar uitersten kunnen fluctueren. Samen met de exceptionele variatie in ondergrond en de historische eigenheid van Finca Aylés maken ze van dit domein een appellatie op zich. De wijnen zijn dan ook van een buitengewone kwaliteit en zijn een must voor iedere enthousiaste wijnliefhebber!

Wijnen (3)

Immortalis

De familie Reula beschikt over één van de meest veelbelovende wijndomeinen van Cariñena (Aragon). Zowel op gebied van wijntechnieken als van algemene ambitie ambiëren ze niet meer of niet minder dan de absolute top van de wijnpyramide. Hun wijnen zijn onmisbare pareltjes voor elke wijnliefhebber. EL CHIQUER is eigenlijk een soort van ontdekkingsreis waarbij de valleien van Ribera del Jiloca herontdekt worden. Het is één van de oudste wijngebieden van Spanje dat teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is een droom die in vervulling gaat om deze oude en vergeten wijngaarden weer in ere te herstellen voor ze verdwenen zijn. Hun Macabeo van stokoude wijnstokken is gewoon indrukwekkend. Met IMMORTALIS treden ze buiten de veilige grenzen van de appellatie en brengen ze een reeks van wijnen uit verscheidene hoeken van Spanje. In regio’s als Priorat, Terra Alta, Rias Baixas, Calatayud en Bullas werden de beste wijngaarden geselecteerd en bewerkt volgens de strengste normen waarbij ze iedere keer al hun know how aanwenden om een absolute topwijn uit deze respectievelijke streken te kunnen presenteren. De naam IMMORTALIS kan misschien een beetje aanmatigend over komen maar geeft mooi aan voor wat men hier wil staan … Streken als voorheen vernoemd verdienen enkel waardige vertegenwoordigers die tot de beste wijnen van Spanje behoren.

Wijnen (3)

Bodegas Val de Horna

15 jaar geleden waren er maar 3 wijnboeren actief in Ribera del Jiloca. Nochtans biedt deze wijnvallei op grote hoogte een enorm potentiëel om topwijnen van hoog niveau te produceren. Ze bevindt zich deels in de provincie van Teruel en deels in Zaragoza. De mensen van Aylés, Ramon Reula, merkten deze opportuniteit ook op en als specialisten van de ‘Garnacha’ druif engageerden ze zich volop om te bewijzen wat er met deze druif op hoogte allemaal mogelijk is. De wijngaarden zijn ondertussen gemiddeld bijna 40 jaar oud en bevinden zich op 800m hoogte. De wijnen worden gerijpt in 2 meter hoge betonnen eieren wat spectaculaire resultaten oplevert. Weer een kroon op het werk van het Aylés-team dat zich specialiseerde in het herwaarderen van vergeten en verloren gewaande wijnregio’s. Ook van een ‘gewone’ druif als Macabeo slagen ze erin om een buitengewone wijn te produceren. De opbrengsten worden laag gehouden, er is geen irrigatie en de wijnen worden met de modernste technieken geproduceerd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Val de Hornas een ontegensprekelijke meerwaarde is in het toch al gevarieerde Spaanse wijnlandschap.

Wijnen (3)