Yarran Wines

New South Wales - Australië

Filosofie

Yarran wijndomein Australië

In 1978 werd Yarran Wines gekocht door John en Lorraine Brewer. Initieel werden de druiven verkocht aan andere wijnbouwers maar sinds 1998 worden de wijnen in eigen beheer uitgebracht. Het domein dankt zijn naam aan de inheemse Yarran bomen die de wijngaarden omringen. Als modern wijnbedrijf dragen ze een duurzame ecologische visie hoog in het vaandel en worden de wijnen op de markt gebracht met bio certificaat. Als kleine speler in de grootste wijnstreek van Australië waar kwantiteit dikwijls primeert op kwaliteit slagen zij erin om voor een betaalbaar budget heerlijk lekkere en typische wijnen te maken. Zij werden vorig jaar dan ook terecht bekroond als Dark Horse Winery of the Year. Een trofee die je maar eenmalig kan winnen en die jaarlijks het allerbeste opkomende domein van gans Australië bekroont. Als een van de meest gerespecteerde wijnmakers van de streek heeft zoon, Sam Brewer, hier een groot aandeel in natuurlijk! Al had het niet veel gescheeld of hij was er nooit aan begonnen. Toen hij in eerste instantie, bij wijze van reflectie, aan een oudere wijnmaker vroeg wat het vak van wijnmaker te bieden had zei die hem vlakaf: “Don’t do it mate!” … Gelukkig hebben oude, wijze mensen niet altijd gelijk.

Terroir

terroir Yarran Australische wijn

Yenda: Rijke rood-bruine alluviale bodem. Hier bevindt zich het domein zelf.
Hilltops (New South Wales): Wijngaarden op 400-600 m hoogte. Bodem van grind, basalt en zanderige graniet.
Bendigo (Victoria): Wijngaarden op 200 m hoogte. Kalk/klei met zanderige bovenlaag met stenen. 
Heathcote (Victoria): Een mengeling van 2 verschillende ondergronden. De typische rode klei/leemgronden met een goede waterhuishouding en armere schrale zandgronden met keien en een diepe laag klei in de ondergrond. 

Wijnen

Yarran Australische wijnen

Ontdek hun heerlijk typische wijnen en waarom ze bekroond werden als 'Dark Horse Winery of the Year':

Yarran Wines Vineyard Selection - Winery of the year 2021 Riverina - Chardonnay: Mooie, heldere, goudgele kleur. In de neus vinden we veel exotisch fruit zoals perzik, ananas en een vleugje mango begeleid door een beschaafd toetsje hout. Hier zit wijn achter! In de mond zet zijn weelderig en evenwichtig karakter zich voort. De afdronk is lekker rond, lang, verfrissend en met een typisch vleugje boter.

Yarran Wines Vineyard Selection - Winery of the year 2021 Riverina - Cabernet Sauvignon: Fruit gedreven Cabernet met een fijn en smakelijk toetsje hout op de achtergrond. De omschrijving van Australië's meest vermaarde wijncriticus James Halliday vat alles samen: "Het is als een wit konijn uit een hoge hoed toveren om een Cabernet met zulke kwaliteiten als die van Sam Brewer aan te bieden voor zo goed als geen geld!" ... Say no more!

Yarran Wines Vineyard Selection - Winery of the year 2021 Riverina - Shiraz: Mooie, glanzende robijnrode kleur met paarse reflectie. Rijpe neus van zwarte pruimen, braambessen en een vleugje viooltjes. Heerlijk ronde en sappige smaak. In de mond ervaren we dezelfde rijpe, fruitige gewaarwordingen met toetsen van hout en een toetsje toast. De afdronk is even verleidelijk en weelderig dan de aanzet al deed vermoeden. Een 'easy drinking' Shiraz om jong van te genieten.