Soumah Winery

Yarra Valley - Australië

Filosofie

Soumah Yarra Valley wijndomein Australië

Gelegen in de vermaarde Yarra Vallei, de oudste wijnregio van Victoria en de koelste van heel Australië, behoort Soumah Winery tot de absolute top van wat Australië te bieden heeft. Het domein werd in 1997 opgericht door Brett Butcher. Als groot bewonderaar van Noord-Italiaanse wijnen uit Piëmonte, Trentino en Alto Adige alsook van Franse Bourgogne en Noordelijke Rhône wijnen, vond hij in Yarra de ideale locatie om een Australisch antwoord te bieden op wat hij van de allerbeste wijnen ter wereld beschouwde. In het koele klimaat van Yarra vinden druiven als Chardonnay, Pinot Noir, Nebbiolo, Brachetto en Pinot Grigio een 2de thuis. Zelfs Syrah, hier bewust niet gevinifieerd als Shiraz, en Viognier brengen hier wijnen voort die hun Europese tegenhangers met gemak naar de kroon steken. Kwaliteit begint in de wijngaard zelf waarbij de filosofie van kwaliteit boven kwantiteit op alle vlakken consequent wordt toegepast. Dit resulteert in buitengewone cool-climate wijnen die stuk voor stuk zelfs de meest fervente klassieke wijndrinker kunnen overtuigen en een perfecte weergave zijn van wat elke druivensoort en zijn terroir te bieden heeft. Soumah is vooral vermaard voor zijn Chardonnay en Pinot Noir maar behaalde ondertussen ook met al zijn andere wijnen de hoogste scores en onderscheidingen.

Terroir

terroir Yarran Australische wijn

Arme zanderige bodems met leem en klei die gemiddeld op een hoogte van 120m liggen wat hen beschermt tegen wintervorst. De hellingen zorgen voor een goede drainage en garanderen een perfecte opname van de zonnewarmte. 

Wijnen

Soumah of Yarra Valley Australische wijnen Chardonnay Pinot Noir The Butcher

Ontdek wat Yarra op gebied van kwalitatieve wijnen te bieden heeft:

- Soumah Winery D'Soumah Chardonnay - SWA GOLD: De Chardonnay wordt zo vroeg mogelijk geplukt om zoveel mogelijk fris citrusfruit te verkrijgen en een levendige zuurtegraad te garanderen. De fermentatie gebeurt overwegend in houten vaten gedurende 8 maanden om meer structuur en diepgang te verkrijgen. Het is een frisse, jonge en complexe Chardonnay met aroma's van perzik, meloen en steenfruit begeleid door een delicaat toetsje boter en vanille. In de smaak komt direct zijn mineraal, levendig en verfrissend karakter naar boven. Aangenaam en easy drinking. De afdronk is lang en evenwichtig. 

- Soumah Winery Hexham single vineyard Syrah - SWA GOLD: 3 verschillende klonen van Syrah. Handgeplukt en geselecteerd. Fermentatie gebeurt als één perceel. Daarna wordt de wijn gelagerd op grote houten vaten van Franse eik (500L) waarvan 25% nieuwe vaten, 18 maanden rijping. Deze Syrah heeft een moderne neus met veel donker fruit als zwarte kersen en pruimen, viooltjes, peper en kruiden waarna meer gerookte tonen van het hout, tabak en leder naar voren komen. Vrij krachtige stijl met een lekker houttoetsje dat volledig door het fruit gedragen wordt. Lange, intense en evenwichtige afdronk.

- Soumah Winery The Butcher - Thomas Henry Cut Syrah - Cabernet - Nebbiolo: In de koelte van de ochtend worden de druiven geplukt. Klassieke koele fermentatie op inox vaten. De verschillende druiven worden apart gefermenteerd en rijpen daarna gedurende 18 maanden op eiken vaten verder waarvan 20% nieuw. Daarna wordt de finale blend gemaakt. Het resultaat is een mooie, diepe, donkerrode, glanzende kleur. In de neus vinden we veel rood en donker fruit terug. Rode bessen, cassis, rijpe pruimen en vijgen netjes omhult door een 'toasty' houttoetsje. Lekker gestructureerde stijl. Shiraz zorgt voor body en rijp zwart fruit terwijl Cabernet Sauvignon wat meer zuren en rood fruit toevoegt. Nebbiolo maakt het geheel af en zorgt voor structuur en finesse. Heerlijk lange afdronk.

- Soumah Winery Equilibrio - Limited Production Chardonnay - Decanter GOLD: Na een voorafgaande groene pluk worden de druiven met de hand geplukt in de koelte van de morgen. Strenge selectie alvorens de druiven zacht worden geperst. Koele fermentatie op inox vaten. Geen malolactische gisting! Daarna wordt de wijn gelagerd op Franse eiken vaten waarvan 27% nieuw. Enkel de beste kwaliteit van vaten wordt hiervoor gebruikt.Romige neus met levendige tonen van citrus en nectarine begeleid door diepere tonen van geroosterde noten, verse eik, honing, vanille en een vleugje boter. Moderne stijl van Australische Chardonnay die een frisse mineraal karakter koppelt aan body en complexiteit. Ook de afdronk is lang, romig en uitdagend. Niet voor niets wordt dit gamma Equilibrio (evenwicht) genoemd en wordt hij beschouwd als een van de beste Australische Chardonnays die momenteel te verkrijgen is.

- Soumah Winery Equilibrio - Limited Production Pinot Noir - HH 95: 3 verschillende klonen van Pinot Noir met enkel de beste druiven. De verschillende percelen ondergaan eerst een groene oogst en worden na strenge selectie samen gefermenteerd. Daarna rijpt de wijn in de beste Franse eiken vaten gedurende een jaar waarvan 20% nieuw. Complexe neus waarin veel te ontdekken valt. Fruitige aroma's van zwarte kersen en pruimen, aardse indrukken van paddenstoelen en bosgrond ondersteund door impressies van getoaste eik, rook, kruiden en een vleugje munt. Opmerkelijk evenwichtig en zijdezacht karakter. Lange, nobele en verfijnde afdronk die nog maar eens bevestigt waarom Pinot Noirs uit Yarra Valley tot de beste van Australië behoren.

- Soumah Winery Equilibrio - Limited Production Syrah - Amazing by Us: 2 verschillende klonen van Syrah met de hand geplukt en streng geselecteerd. Voorafgaande groene oogst en beperken van de opbrengst. Een klein deeltje van de druiven worden als gehele trossen mee gefermenteerd om een fris vegetaal toetsje toe te voegen. Rijping gebeurt als één perceel op Franse eiken vaten. Een mengeling van barriques (225L) en grotere houten tonnen van 500L. 40% van de vaten is nieuw. In de neus zwarte en blauwe bessen, viooltjes, zwarte peper, kruidnagel, bosgrond en heerlijk geroosterde tonen van de nieuwe eik. In de mond komt hij lekker sappig open met aanwezige maar verfijnde tannine. De smaak is diep en intens. De afdronk is lang en droog en laat een arsenaal aan impressies achter.